Pastirjem, ki so v preteklosti v visokih pogorjih gorskih masivov po Kreti pasli ovce in koze, so žene za na dolgo pot dajale trd, posušen temen kruh, ponavadi ječmenov, ki ga domačini imenujejo „paximadia“. Tako so imeli hrano s seboj za daljše časovno obdobje. V današnjih časih pa so jed dodelali in ji dodali tiste prave sočne grške sestavine, ki ji dajo izredno aromatičen okus. Recept je idealen za vse kuharje začetnike ali pa tiste, ki si le želite malce popestriti svojo domačo kuhinjo.
Čas priprave: 15 min
Težavnost: za začetnike
Porcije: 4
Dakos je tradicionalna kretska vegetarijanska jed, ki se lahko postreže hladna in je zato primerna kot predjed ali pa lahko kosilo oziroma večerja. Skrivnost priprave okusnega „dakosa“ se skriva v svežem, sočnem paradižniku, ravnokar odtrganem na domačem vrtu ali sveže položenem v trgovinsko košarico. Še par kapljic izredno kvalitetnega ekstra deviškega oljčnega olja pa vas izstreli med oblake.
Sestavine:
4 večje polovice temnih trdih (posušenih) bombetk (štručk ali žemljic)
3 velike zrele paradižnike (olupljene in pretlačene)
8 jušnih žlic ekstra deviškega oljčnega olja
150 g sira feta
50 g sira mizitra ali rikote
10-15 črnih oliv
1-2 jušni žlici kaper
origano
sol in mleti poper
Priprava:
1. navlažite trde oziroma posušene polovice kruha, vsako s 4 žlicami vode in pokapajte z oljčnim oljem
2. olupite paradižnike in jih 5 minut pustite v cedilu, da se malce odcedijo
3. z vilico zdrobite feto in mizitro
4. sestavite jed tako, da na posušen kruh najprej naložite olupljene paradižnike, čez potresete zdrobljen sir, dodate kapre in olive in prelijete z oljčnim oljem
5. za konec še začinite s soljo, poprom in origanom