Čas priprave: 1 h 40 min
Težavnost: srednja
Porcije: 10
Te slastne sirove tortice z otoka Kreta se po tradiciji pripravljajo v času večjih praznovanj, danes pa so poznane že po celem svetu. Kalitsunia je prvotno narejena iz svežega neslanega mehkega sira mizitra (myzithra). V kolikor ne uspete najti te sorte sira, ga lahko nadomestite z italijanskim mascarponejem ali ricotto. Tortice postrezite prelite s toplim medom in potresene s cimetom. Pa dober tek!
SESTAVINE:
Za testo potrebujete:
- 1 skodelico oljčnega olja
- 1 skodelico grškega jogurta
- 1 jajce
- 1,5 skodelice sladkorja
- 1 kg moke
- 4 čajne žličke pecilnega praška
- ½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta
- sok polovice pomaranče
- naribana lupinica 1 limone
Za nadev potrebujete:
- 1 kg svežega mehkega sira myzithra (oziroma mascarpone ali ricotta)
- 1 skodelica sladkorja
- 1 jajce in 1 beljak
- 1 čajno žličko mletega cimeta
Za preliv potrebujete:
- 1-2 jajci
- 1 jušna žlica vode
- 1 jušna žlica mletega cimeta
Navodila za pripravo:
- Za pripravo testa v veliki posodi zmešajte oljčno olje, sladkor, jogurt in jajca. Dobro premešajte in dodajte pomarančni sok, naribano lupinico limone in vanilijev ekstrakt. Med stalnim mešanjem postopoma dodajajte moko, ki ste jo predhodno zmešali s pecilnim praškom. Testo lahko mešate tudi z rokami toliko časa, da se ne zmehča. Odvisno od tipa moke, boste lahko po potrebi uporabili malce več ali malce manj le-te, kot je zapisano v recepturi. Testo mora biti mehko, vendar ne lepljivo.
- Pustite testo, da počiva približno 30 minut.
- Medtem pripravite nadev. V veliko posodo nadrobite sir (oziroma mascarpone ali ricotto), dodajte sladkor, jajca in cimet ter dobro premešajte, dokler se vse sestavine ne prepojijo.
- Testo po določenem času počitka položite na pomokano površino in z valjarjem razvaljajte testo do debeline približno 0,3 cm. Iz testa izrežite nekaj krogom premera približno 10 cm.
- V sredino vsakega kroga testa nanesite eno veliko žlico sladke sirne mešanice in jo malce razprostrite. Dvignite robove testa okoli sira, jih na pol zaprite proti sredini, vendar center pustite odprt, kot je prikazano na sliki.
- Pečico segrejte na 180-200°C.
- Sirove tortice položite na velik pladenj za peko, obložen s peki papirjem in pustite počivati 20 minut.
- V tem času naredite še preliv, tako da v skledi zmešate 1-2 jajci z žlico vode in s tem potem premažete sirove tortice. Potresite še s cimetom v prahu in pecite v pečici približno 25 minut, dokler ne dobijo lepe zlate barve.
- Kalitsunijo lahko postrežete tudi prelito s toplim medom
Kαλή όρεξη [kali óreksi] – Dober tek!